Τ. Γούσιος: Ενίσχυση της εξωστρέφειας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Larissa Net στον ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ με αφορμή την εκδήλωση της ΕΕΔΕΚΕ με το Επιμελητήριο Λάρισας.
Στις συνέργειες της ΕΕΔΕΚΕ, με αφορμή την εκδήλωση που οργανώνει η Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κεντρικής Ελλάδας με το Επιμελητήριο Λάρισας αναφέρεται ο κ. Τάσος Γούσιος, Γενικός Διευθυντής της Alpha Marketing και Μέλος ΔΣ ΕΕΔΕΚΕ, μιλώντας στο larissanet.gr και εστιάζει στις προκλήσεις της εποχής για το marketing.

Γιατί επιλέξατε ως συνέργεια με το Επιμελητήριο στην αφετηρία τον κλάδο τροφίμων και ποτών; 

Η Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κεντρικής Ελλάδας υφίσταται μόλις εδώ και δύο χρόνια περίπου. Μέσα στους σκοπούς του καταστατικού, αλλά και κοινή επιλογή όλων των μελών του ΔΣ είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο τη διάδοση της σημασίας του κλάδου μας στο επιχειρείν. Το Επιμελητήριο Λάρισας είναι ο θεσμοθετημένος φορέας στον οποίο είναι εγγεγραμμένες όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και επιπλέον μέσα από επικοινωνία με τον πρόεδρο του ανακαλύψαμε κοινούς στόχους στην κατεύθυνση της ουσιαστικής υποστήριξης των επιχειρήσεων. Επιλέξαμε τον κλάδο τροφίμων – ποτών σαν αφετηρία για μια σειρά από ανάλογες εκδηλώσεις για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και είναι σημαντικός ο αριθμός τους και ο δεύτερος λόγος είναι η ιδιαιτερότητα του κλάδου που του δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να αντιστέκεται στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, αλλά και να αποτελεί έναν από τα σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια της χώρας, με άμεση συνέπεια την αύξηση εισροής συναλλάγματος από τις εξαγωγές.

Ποιος ο ρόλος του marketing στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης; 

Ο ρόλος του Μάρκετινγκ είναι διαχρονικός. Δεν υπάρχει καμία επιχείρηση που να μην εφαρμόζει διαδικασίες Μάρκετινγκ, ακόμη και χωρίς να έχει ακούσει γι’ αυτό. Όλοι οι επιχειρηματίες επιλέγουν προϊόντα ή υπηρεσίες που θα προσφέρουν, ορίζουν τις τιμές πώλησης, επιλέγουν τα αγορές και το κοινό που θα απευθυνθούν και φροντίζουν για την προώθησή τους. Αυτό είναι και το Μάρκετινγκ στην πράξη. Υπάρχουν λοιπόν δύο τρόποι να εφαρμόσει κανείς Μάρκετινγκ ο εμπειρικός, που κατά κανόνα ακολουθείται από πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο επιστημονικός που προβλέπει στο Οργανόγραμμα της επιχείρησης τμήμα Μάρκετινγκ ή εξωτερική συνεργασία. Η εφαρμογή λοιπόν διαδικασιών Μάρκετινγκ με επιστημονικό τρόπο αξιοποιεί στο έπακρο τα εργαλεία του που είναι κυρίως έρευνες, μέθοδοι παραγωγής και κοστολόγησης, αναλύσεις αγορών, διαφημιστικά μέσα και εργαλεία Δημοσίων σχέσεων κλπ. με αποτέλεσμα λιγότερες αποτυχημένες προσπάθειες και εξοικονόμηση πόρων σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η παραπάνω περιγραφή νομίζω ότι καθιστά προφανή τη χρησιμότητα του Μάρκετινγκ ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις που κυριαρχεί η άκρως μελετημένη και προσεκτική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων οικονομικών και ανθρώπινων. Με απλά λόγια το Μάρκετινγκ εξοικονομεί χρήματα και αναπτύσσει ταχύτερα μια επιχείρηση αποφεύγοντας αποτυχίες.

Eπίθεση ή άμυνα πρέπει να επιλέξουν οι επιχειρήσεις;

Δεν είναι εύκολη μια μονολεκτική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η φύση του προϊόντος ή υπηρεσίας, η ανάγκη της αγοράς για τη χρήση του, η καταναλωτική συμπεριφορά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κλπ. Σίγουρα πάντως επιχειρήσεις που παρέχουν μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας ων νοικοκυριών, για παράδειγμα, θα ήταν τραγικό λάθος να ακολουθήσουν αμυντική στρατηγική αυτή την περίοδο. Πιστεύω ότι η απάντηση είναι άμυνα και περιορισμός της σπατάλης και επίθεση με προβολή των χαρακτηριστικών των προϊόντων ή υπηρεσιών που δίνουν πρακτικά οφέλη στους καταναλωτές. Εάν πάντως θέλουμε να δώσουμε μονολεκτικά μια απάντηση αυτή θα είναι προσαρμογή. Προσαρμογή στις νέες οικονομικές συνθήκες, προσαρμογή στα νέα μέσα επικοινωνίας, προσαρμογή στις νέες μορφής κατανάλωσης.
Tι προσδοκάτε από την εκδήλωσή σας; Η εκδήλωση μας έχει κοινό στόχο με το Επιμελητήριο, την αφύπνιση και κινητοποίηση των επιχειρήσεων για την εφαρμογή διαδικασιών Μάρκετινγκ που θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων – Ποτών σε τροχιά ανάπτυξης. Επιμέρους στόχοι είναι η παρουσίαση πρακτικών Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται από καταξιωμένες επιχειρήσεις και έχουν να επιδείξουν σημαντικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα αποδοτική θεωρούμε ότι θα είναι και η γνωριμία με τις εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κεντρικής Ελλάδας που έχουν και την εμπειρία και τη γνώση να παίξουν κυρίαρχο συμβουλευτικό ρόλο για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ποια τα μεγάλα ονόματα που κοσμούν την εκδήλωση; 

Προσκεκλημένοι ομιλητές που μας τιμούν με την παρουσία τους είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, η κα Ροδάνθη Σεντούκα της παγκοσμίου φήμης εταιρίας RED Design Consultants και ο κος Παναγιώτης Μίλης Διευθυντής Μάρκετινγκ της ΕΨΑ ΑΕ.