14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη από 9 έως 14 Μαΐου το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Γαλλικού Ινστιτούτου με Σύμβουλο Διοργάνωσης την Alpha Marketing.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν στις τρεις χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων και στο αίθριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας καθώς και στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο συνολικά 103 ταινίες.

Οι προβολές ξεκίνησαν με Avant premiere της Γαλλικής ταινίας «ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» της Audrey Divan και συνεχίστηκαν με 6 ταινίες αφιερωμένες στην Προστασία του περιβάλλοντος από την Κλιματική Αλλαγή, που ήταν και το κύριο θέμα του Φεστιβάλ.

Παράλληλα επιλέχτηκαν από τις 300 και πλέον ταινίας και προβλήθηκαν στο διαγωνιστικό μέρος, 33 διεθνείς παραγωγές, 17 ελληνικές και 21 ταινίες κινουμένων σχεδίων (Animation). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι προβολές 8 ταινιών μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του προγράμματος «Χώρα, σε βλέπω» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Προστασία του Περιβάλλοντος προβλήθηκε και η βρβαυμένη ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Υφάντρες» και ακολούθησε συζήτηση για την οικολογία στη μόδα την οποία συντόνισε η κα Άντα Σδράλλη – Σαρτζή και στην οποία συμμετείχαν η Βασιλική Θεοδώρου σχεδιάστρια χειροποίητων τσαντών με βελονάκι με αξιόλογη Διεθνή απήχηση και η Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ.Φανή Καλοκαιρινού.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή κοινού Masterclass για την Διεύθυνση Φωτογραφίας στον Κινηματογράφο, από τον διακεκριμένο διευθυντή φωτογραφίας κ. Γιώργο Φρέντζο, ιδρυτικό μέλος της ΄Ένωσης Ελλήνων σκηνοθετών και μέλος της Ευρωπαϊκής και ελληνικής ακαδημίας Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ έκλεισε με μια λαμπρή τελετή λήξης όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουτίνας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Βασίλης Πινακάς, Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, η Κυριακή Σπανού Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, η γνωστή ηθοποιός Μαρκέλλα Γιαννάτου, η Ελίζα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Λάρισας, σύσσωμη η κριτική επιτροπή και πλήθος δημιουργών.